Marokko

Marokko ademt een Arabische sfeer. Naast de stranden in het zuiden (ook in de winter goed te doen), de Sahara en het Atlasgebergte, vormen Marrakesh (parel van het zuiden, met een fantastische souk) en de andere Koningssteden de hoogtepunten. Op veel plaatsen langs de kust kun je goed golf- en windsurfen. Marokko heeft van alles te bieden met hoge besneeuwde gebergten, zwoele stranden én dorre woestijnen!

Werken in Marokko

Voorbeelden van vrijwilligerswerk en betaald werk in Marokko:

 • Ben je sportief, reislustig en sociaal? Dan is het werken als reisbegeleider van actieve reizen vanuit Nederland misschien iets voor jou!
 • Ben jij op zoek naar een nieuwe uitdaging binnen de IT wereld? Je kunt aan de slag bij deze internationale organisatie met mogelijkheden op het gebied van HRM, marketing, consultancy en financiën. Deze organisatie heeft banen voor professionals en starters.
 • Ga voor deze luxe hotelketen werken. Er zijn verschillende werkmogelijkheden, zoals het organiseren van kinderactiviteiten, muziek spelen, zingen of ga werken als sport animator.
 • Heb je zin in een unieke werkervaring in een resort? Een wereldwijde aanbieder van All-inclusive vakanties biedt elk winter- en zomerseizoen banen aan in verschillende functies: kinderanimatie, bar, receptie en sport.
 • Wil je werken voor grote resorts op verschillende plaatsen? Deze organisatie biedt in het zomer en winterseizoen verschillende functies aan waaronder: entertainment, sport en kinderanimatie.
 • Ben jij gek op basketbal en/of voetbal? Zet jouw enthousiasme in om de jongens en meisjes in Rabat te trainen!
 • Dompel jij je graag onder in een andere cultuur? Ga dan aan de slag als vrijwilliger in een grote Marokkaanse stad en help mee met het verbeteren van onderwijs voor kinderen.
 • Help in de zomer mee als vrijwilliger in één van de werkkampen in Marokko, o.a. lesgeven of verven van scholen op het platteland.
 • Korte kleine projecten op het gebied van armoede, milieubescherming, duurzaamheid en klimaat, kunst en cultuur en meer. Minimum leeftijd is 20 jaar.
 • Leer een land en de bevolking goed kennen door mee te werken in een bouwkamp.
 • Lesgeven in Engels, Frans, Duits of Italiaans op scholen of meewerken en lesgeven in weeshuizen en opvangcentra rondom Rabat.
 • Spreek jij Frans en ben je bereid om Marokkaans Arabisch te leren? Werk mee aan dit project voor ondersteuning van vrouwen en kinderen.
 • Spreek jij Frans en heb jij kennis en/of interesse in financiële acquisitie? Ondersteun een opvangcentrum voor straatkinderen met het opbouwen van financiering van bepaalde projecten en doe mee met activiteiten.
 • Studeer je rechten of ben je hierin afgestudeerd? Verschillende projecten omtrent mensenrechten, vluchtelingen of kinderrechten die jou kennis nodig hebben.

Verzekeren & Marokko

Nederland heeft met Marokko afspraken gemaakt over de vergoeding van ziektekosten. Daardoor kan je hier aanspraak maken op zorg tijdens een tijdelijk verblijf (bijvoorbeeld vakantie), maar soms ook als je er woont. Denk daarbij aan gepensioneerden (AOW), uitkeringsgerechtigden (WIA) en detachering (werkzaam voor een Nederlands bedrijf). Je krijgt dan zorg volgens de regels van Marokko. De dekking kan dus beperkter zijn dan dat je in Nederland gewend bent. Lees meer over Verdragslanden ziektekosten

Als je gaat werken voor een werkgever of als digital nomad dan zal je in principe  afdracht moeten betalen voor de verplichte verzekeringen van CNSS (Caisse Nationale de Sécurité Sociale). Je zult voor jezelf moeten bepalen of je de opbouw van pensioen en ziektekostendekking via dit overheidssysteem voldoende acht. Veel expats en emigranten kiezen voor een extra, private, internationale ziektekostenverzekering om een westerse standaard van medische behandeling te kunnen krijgen. 

morokko_750x300px

Wonen in of emigreren en verhuizen naar Marokko

 • Hoe kan JoHo je van dienst zijn als je gaat emigreren naar Marokko of gaat verhuizen. Via JoHo WereldEmigrant vind je steeds meer info over allerlei achtergronden en administratieve zaken bij wonen een lang verblijf in Marokko of emigratie en verhuizen naar Marokko.
 • Enkele belangrijke onderwerpen: Belastingen - Checklists - Eigen bedrijf - Eigen huis & verhuur - Kinderen en emigratie - Remigratie - Internationale verhuizing - Gevolgen zorgverzekering
 • Check ook de Landeninformatie over en vacatures in Marokko
 • Ga je lesgeven in het buitenland volg dan voor je vertrekt de online cursus Teaching English as a Foreign Language. Niet alleen ter plaatse profiteren daar de kinderen van maar ook zelf heb je er veel profijt van.

Checklist bij emigratie en verhuizen naar Marokko

Emigratie verzekering voor Marokko

 • Meer informatie over een emigratieverzekering voor Marokko
 • O.a. internationale ziektekosten verzekeringen, reisverzekering, overbruggingsverzekering, aansprakelijkheid, rechtsbijstand

Expatverzekering voor Marokko

Verder lezen

Tips voor Marokko of bekijk een volgende emigratiebestemming

Gerelateerde emigratiebestemming