Oeganda

Oeganda heeft de toeristische draad weer opgepakt. Wildparken, Lake Victoria en de bron van de Nijl! Hier heeft het massatoerisme nog niet toegeslagen en ook al zijn de wildparken niet zo vol als in Kenia, aan olifanten, giraffes en buffels geen gebrek. In de natuurparken Murchison Falls zie je bijvoorbeeld savanne met groot wild, gecombineerd met wetlands vol nijlpaarden, krokodillen en een groot aantal vogelsoorten.

Werken in Oeganda

Voorbeelden van vrijwilligerswerk en betaald werk in Oeganda:

 • Aan de slag als regio coördinator voor nieuw op te zetten werkzaamheden van een Nederlandse reis- en vrijwilligersorganisatie in meerdere landen in Azië en Afrika. Als coördinator draag je de verantwoordelijkheid voor partners, vrijwilligers en reizigers, ondersteun je de partners met het draaien van hun programma’s en ontwikkel je nieuwe activiteiten.
 • Als leerkracht werken op een Nederlandse (basis)school in het buitenland? Deze organisatie heeft een wereldwijd netwerk met Nederlandse en internationale scholen, waar regelmatig nieuwe leerkrachten nodig zijn.
 • Ga aan de slag bij een organisatie die verstandelijk gehandicapten helpt! Je werkt en woont samen in een van de leefgemeenschappen in Mengo en helpt met de dagelijkse werkzaamheden, workshops en andere leuke activiteiten.
 • Ga aan de slag in een gemeenschapsproject dat op verschillende terreinen actief is om armoede te bestrijden en mensen de middelen te geven om op eigen benen te gaan staan. Ga werken op een kinderdagopvang en een basisschool, waar honderden kinderen dagelijks les krijgen. Zet je in ter bevordering van basisbehoeften als schoon drinkwater en voedselzekerheid, of werk mee bij programma’s gericht op bewustwording , bijvoorbeeld over hiv/aids.
 • Ga op groepsexpeditie met andere jongeren tussen de 14 en 18 jaar. Tijdens deze tweeweekse expeditie maak je kennis met de allermooiste kanten van Oeganda. Én je gaat helpen. Je werkt en slaapt in de gemeenschap, draait mee op school, organiseert een spelletjesdag en helpt met het oogsten.
 • Heb jij een opleiding/ervaring op het gebied van meubels maken of ruime ervaring met houtbewerking? Ga dan gezamenlijk met een groep vrijwilligers aan de slag voor projecten die jouw hulp hard nodig hebben bij b.v. het maken van stapelbedden in weeshuizen, kasten voor een bibliotheek, het timmeren van hokken voor de opvang van dieren etc.
 • Help mee aan verschillende ontwikkelingsprojecten. De projecten variëren van onderwijs tot gezondheidszorg tot duurzaam toerisme.
 • Help mee met de dagelijkse werkzaamheden op de enige school in Oeganda voor gehandicapte kinderen. Denk hierbij aan huiswerkbegeleiding of helpen bij de fysiotherapie.
 • Je inzetten voor de strijd tegen HIV/aids? Met programma's gericht op voorlichting en bewustwording, sanitatie, onderzoek en thuisbezoeken, ondersteuning van kwetsbare kinderen, psychosociale zorg en testcentra voor hiv/aids werkt de organisatie op uiteenlopende terreinen aan de gezondheid van de lokale bevolking.
 • Kortere projecten van 2-3 weken met aanmelding van ruim een jaar tevoren. Je werkt vaak samen met Ugandese vrijwilligers o.a. constructiewerk (bouwen en/of verven van schoollokalen) of helpt mee op het land. Div. activiteiten zoals uitwisseling met dorpelingen, oefenen op de djembé, bezoek aan museum, botanische tuinen of rondleiding van een lokale dokter. De voertaal tijdens het project is Engels.
 • Studeer je geneeskunde of heb je een medische achtergrond? Ondersteun een gemeenschap waar beperkte medische zorg beschikbaar is. Werk mee in een kliniek en organiseer andere activiteiten rondom de gezondheidszorg.
 • Vrijwilliger bij een project gericht op bevordering van economische onafhankelijkheid in diverse gemeenschappen. Hierbij worden o.a. trainingen gegeven over landbouw en duurzaamheid. Werkzaamheden bestaan uit huisbezoeken, helpen bij lokale boerderijen, voorlichting geven en activiteiten organiseren. Flexibiliteit en eigen initiatief is belangrijk.
 • Werk bij een gezondheidszorgcentrum. Je bouwt mee aan een nieuw centrum en geeft gezondheidslessen op scholen en organiseert bijeenkomsten.
uganda_750x350px

Wonen in of emigreren en verhuizen naar Oeganda

 • Hoe kan JoHo je van dienst zijn als je gaat emigreren naar Oeganda of gaat verhuizen. Via JoHo WereldEmigrant vind je steeds meer info over allerlei achtergronden en administratieve zaken bij wonen een lang verblijf in Oeganda of emigratie en verhuizen naar Oeganda.
 • Enkele belangrijke onderwerpen: Belastingen - Checklists - Eigen bedrijf - Eigen huis & verhuur - Kinderen en emigratie - Remigratie - Internationale verhuizing - Gevolgen zorgverzekering
 • Check ook de Landeninformatie over en vacatures in Oeganda
 • Ga je lesgeven in het buitenland volg dan voor je vertrekt de online cursus Teaching English as a Foreign Language. Niet alleen ter plaatse profiteren daar de kinderen van maar ook zelf heb je er veel profijt van.

Checklist bij emigratie en verhuizen naar Oeganda

Emigratie verzekering voor Oeganda

 • Meer informatie over een emigratieverzekering voor Oeganda
 • O.a. internationale ziektekosten verzekeringen, reisverzekering, overbruggingsverzekering, aansprakelijkheid, rechtsbijstand

Expatverzekering voor Oeganda

Verder lezen

Tips voor Oeganda of bekijk een volgende emigratiebestemming

Gerelateerde emigratiebestemming